حبیبی، از وضعیت کشتیهای روز جهان گلایه کرد و معتقد است در حال حاضر کشتیگیران فنون را به درستی اجرا نمیکنند.
حامد جیرودی/ این روزها نام حسن یزدانی ملیپوش وزن 86 کیلوگرم تیم ملی کشتی آزاد در حالی به عنوان قهرمان مسابقات جهانی 2017 پاریس و دارنده مدال طلای این رقابتها و در واقع تنها مدالآور ایران در این دوره از مسابقات مطرح شده که امامعلی حبیبی ستاره بزرگ کشتی ایران یکی از بزرگان این رشته به حساب میآید که نامش در تالار افتخارات فیلا به ثبت رسیده است.
این کشتیگیر بزرگ تاریخ ایران که متولد پنجم خرداد 1310 در بابل است، حالا و در سن 86 سالگی همچنان پیگیر مسابقات کشتی و اتفاقات پیرامون این رشته است. او که در مسابقات المپیک 1956 ملبورن به مدال طلای وزن 67 کیلوگرم دست پیدا کرد، در مسابقات جهانی 1959 تهران، 1961 یوکوهاما و 1962 تولیدو هم به مدال طلا دست پیدا کرد و در بازیهای آسیایی 1958 توکیو نیز یک مدال طلای دیگر به افتخارات خود اضافه کرد.
امامعلی حبیبی که ملقب به ببر مازندران است، در دوران کشتی خود به سریعترین کشتیگیر جهان معروف بود و در مسابقات جهانی تهران موفق شد دو تن از بزرگان کشتی جهان به نامهای واختانگ بالاوادزه از شوروی و اسماعیل اوغان از ترکیه را در کمتر از سه دقیقه ضربه فنی کند.
حضور حبیبی در کنار رسول خادم، حسن یزدانی، رضا یزدانی، مسعود اسماعیلپور، کمیل قاسمی و دیگر کشتیگیران مطرح شهرستان جویبار باعث شد تا به سراغ این بزرگمرد کشتی ایران برویم و درباره وضعیت گذشته و حال و حاضر ورزش اول ایران گفتوگویی را با وی داشته باشیم.
حبیبی در گفتوگویی اختصاصی که با «گل» داشت، از وضعیت کشتیهای روز جهان گلایه کرد و معتقد است در حال حاضر کشتیگیران فنون را به درستی اجرا نمیکنند.
استاد! هنوز هم مسابقات کشتی را دنبال میکنید؟
بله، من تمام مسابقات کشتی داخل و خارج را تماشا میکنم اما ای کاش که این کشتیها را نمیدیدم چون هیچکدام از آنها باب طبع من نیست.
چرا؟
به خاطر اینکه در کشتیهای امروز، کشتیگیران فقط همدیگر را هل میدهند و فنون را به درستی اجرا نمیکنند در حالی که خود من زمان کشتی خیلی از کشتیگیران مطرح شوروی و آمریکا را در دو دقیقه با فنون مختلف ضربه فنی کردم.
به نظرتان قانون کشتی باید عوض شود؟
قانون که مشکلی ندارد اما مربیان ما از لحاظ فنی ضعیف هستند و فنون را به درستی به کشتیگیران آموزش نمیدهند.
با رسول خادم رییس فدراسیون کشتی در مجلسی که اخیرا کنار هم بودید صحبتی نداشتید؟
آن مجلس، مجلس ختم پدر یکی از دوستان به نام آقای سلمان قادری بود که رسول خادم، آقای برزگر، جوادی و چند تن از دوستان دیگر حضور داشتند من هم وقتی دیدم خادم آمده پیش او رفتم و کنارش نشستم اما چون مجلس ختم بود صحبت زیادی نداشتیم.
به نظرتان خادم در این مدت فدراسیون کشتی را چطور مدیریت کرده است؟
به نظر من او هیچگونه عیبی ندارد. هم سواد علمیاش را دارد و هم فنون کشتی را به خوبی بلد است اما ما برای کشتی کسی را میخواهیم که تماموقت این فنون را به کشتیگیران آموزش دهد.
تا به حال کسی از خود شما خواسته این تجربیاتتان را منتقل کنید؟
بله، همین سلمان قادری که نام او بردم، از من خواسته تا لباس گرم بپوشم و بیایم وسط تشک و به کشتیگیران فنون را یاد بدهم.
اشکال کار را در کجا میبینید؟
عرض کردم که این کشتیگیران فن بلد نیستند بزنند. باید کشتیگیران در کنار قدرت بدنی و داشتن نفس خوب، از لحاظ فنی هم قوی باشند. باید سرزیربغل، خاک کردن و یکخم گرفتن را یاد بگیرند.
شما ببر مازندران و بزرگ کشتی ایران هستید. در این سالها کشتیگیری را دیدید که شبیه به شما باشد؟
من که ندیدم! حتی وقتی به آمریکا و روسیه رفتم، کسی را ندیدم که مثل خودم بتواند فنون را اجرا کند و سرعت داشته باشد. کشتیگیر به وسط تشک میرود باید تماشاگر برق چشمانش را ببیند. الان وقتی کشتیگیری حریفش را هل میدهد و به بیرون میفرستد به او امتیاز میدهند در حالی که زمان ما این کار اخطار داشت و کشتیگیر باید وسط تشک فن را اجرا میکرد.
حسن یزدانی سال گذشته قهرمان المپیک شد و امسال هم قهرمان جهان. او را چطور میبینید؟
حسن یک چیزهایی دارد. اما باید خودش را کاملتر کند. او در سرزیربغل خوب است اما در خاک نمیتواند کاری کند و باید فنون را در خاک هم اجرا کند.
عملکرد محمد طلایی را به عنوان سرمربی تیمملی چطور دیدهاید؟
طلایی هم پسر خوبی است و قبلا با او آشنا شدهام اما آدم خوب بودن کافی نیست. همانطور که گفتم مربیان ما هنوز فنون را به خوبی به شاگردانشان یاد نمیدهند. هم فن مهم است، هم سرعت و داشتن نفس که با آنها بتوان در یک مسابقه به پیروزی رسید.
هنوز با دوستان قدیمیتان مثل عبدا... موحد در ارتباط هستید؟
بله، آقای موحد چند وقت پیش که در ایران بود سری به من زد و با هم گپ زدیم. من هم وقتی به آمریکا رفته بودم پیش او رفتم و با هم دیدار کردیم. موحد از شاگردان من بود و این همشهری ما که زیر نظر علیاکبر محب در تهران کار میکرد خیلی استعداد داشت و یکی از بهترین کشتیگیران تاریخ ایران شد.
از زندهیاد غلامرضا تختی برایمان بگویید.
تختی خدابیامرز از لحاظ اخلاقی فوقالعاده بود. او یکی از دوستان صمیمی من بود که در کشتی هم بسیار موفق بود. در زیر یکخم و خاک کردن و سگک بسیار قوی بود. او یکی از بهترین کشتیگیران تاریخ ایران بود که متاسفانه زود از دنیا رفت.
خاطره خاصی از او دارید؟
من در حال حاضر در قائمشهر زندگی میکنم و در باغی که یکی از دوستانم سالها پیش به من هدیه داد هستم. یکی از این درختها را خود تختی در باغ من کاشت و من هروقت این درخت را میبینم یاد او میافتم.
با محمدعلی فردین هم همدوره بودید. درست است؟
بله، فردین هم از دوستان ما بود. وقتی من به تیمملی آمدم یک بار با او کشتی گرفتم و او را شکست دادم بعد فردین خدابیامرز به آقای حبیبا... بلور گفت این دیوانه زنجیری کیست که آمده، من را داشت خفه میکرد! فردین خیلی پسر خوبی بود. مدتی کشتی کار کرد و بعد هم رفت.
کشتیاش چطور بود؟
فردین کشتیگیر خوبی بود و فنون را به خوبی اجرا میکرد اما بعد از مدتی دیگر نخواست کشتی بگیرد و گفت میخواهم بروم هنرپیشه شوم.
پس از اینکه تیمملی در مسابقات جهانی اخیر نتیجه نگرفت، وزارت ورزش از این موضوع انتقاد کرد اما همه کشتیگیران و فدراسیون به این موضوع واکنش نشان دادند و گفتند باید اول از کشتی حمایت شود و بعد انتظار داشته باشند. شما خودتان به عنوان یکی از بزرگان کشتی ایران نظرتان چیست؟
من در این قضیه حق را به کشتیگیر میدهم چون او از جانش مایه میگذارد؛ کمرش میشکند، دستش آسیب میبیند و دنبال آتیهای برای تامین زندگیاش است. وقتی کشتیگیر فکرش در عذاب باشد و به زن و بچهاش فکر کند، نمیتواند خوب کشتی بگیرد. آقای وزیر ورزش شما که توقع مدال دارید، اول ببینید این بچهها تامین هستند یا نه. هر وقت فکرشان راحت بود بعد توقع مدال داشته باشید.